Ως νέος ιδιοκτήτης κουταβιού, υπάρχουν πολλές βασικές πτυχές που πρέπει να λάβετε υπόψη για να εξασφαλίσετε μια ομαλή μετάβαση και ένα υγιές, χαρούμενο ξεκίνημα για τον τετράποδο φίλο σας.

1. Αφαιρέστε τους πιθανούς κινδύνους, ασφαλίστε τα ηλεκτρικά καλώδια και κρατήστε τις επιβλαβείς ουσίες μακριά από την πρόσβαση. 

2. Καθιερώστε μια ρουτίνα: Στα κουτάβια όπως και σε όλα τα μωρά αρέσει η ρουτίνα. Δημιουργήστε ένα σταθερό πρόγραμμα για ταΐσματα, βόλτα, χρόνο παιχνιδιού και ξεκούραση. 

3. Σωστή διατροφή: Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να επιλέξετε τη σωστή τροφή για κουτάβια. Η υψηλής ποιότητας διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη τους.

4. Κοινωνικοποίηση: Εκθέστε το κουτάβι σας σε διάφορους ανθρώπους, ζώα και περιβάλλοντα για να χτίσετε εμπιστοσύνη και να μειώσετε το φόβο ή την επιθετικότητα αργότερα στη ζωή

5. Εκπαίδευση και υπακοή: Ξεκινήστε τη βασική εκπαίδευση νωρίς, διδάσκοντας εντολές όπως «κάτσε», «μείνε» και «έλα». 

6. Επισκέψεις στον κτηνίατρο: Μείνετε ενημερωμένοι με τους εμβολιασμούς, την αποπαρασίτωση και τις τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο. Συζητήστε τις επιλογές στείρωσης  με τον κτηνίατρό σας

7. Υπομονή και αγάπη: Να θυμάστε ότι τα κουτάβια μαθαίνουν και μεγαλώνουν κάθε μέρα. Να είστε υπομονετικοί, να προσφέρετε άφθονη αγάπη και να απολαύσετε τις πολύτιμες στιγμές με τον νέο σας σύντροφο.

Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, θα ανοίξετε το δρόμο για ένα υγιές, χαρούμενο και καλά προσαρμοσμένο κουτάβι, δημιουργώντας έναν ισχυρό δεσμό που θα διαρκέσει μια ζωή.